Almindelige huskeråd "Sundhed

Problem stilling

Op mod hver fjerde bliver med mellemrum oppustede, det viser nye undersøgelser.

Så hvis du hører til dem, er du bestemt ikke alene.

Årsager til oppustet mave

I løbet af dagen føles maven tiltagende stor og luftfyldt. Det kan rumle og gøre lidt ondt, og det ledsages af enten diaré eller forstoppelse.

Symptomerne opstår formentlig, fordi tyktarmens væg er mere aktiv end normalt. Så trækkes den så kraftigt sammen, at trykket stiger inde i hulrummet, og det udløser blandt andet mavesmerter.

Hvorfor det så lige sker, ved man egentligt ikke, men stress og jag, ringe kostvaner og mangel på motions er i søgelyset.

I det officielle system er mulighederne for en effektiv behandling er langt fra optimale, og mange gange ender det med, at man i større eller mindre grad må affinde sig med tilstanden.

Men blot det, at en grundig undersøgelse hos lægen forsikrer dig om ikke at fejle noget alvorligt, først og fremmest tyktarmskræft, gør situationen mere tålelig.

Løsningen

 
Her er forslag til, hvordan du kan undgå en oppustet mave:
 1. Sommetider er der en klar sammenhæng med bestemte fødevarer. Bønner er en klassiker. Mistænker du en fødevare, kan du udelukke den i nogle uger og se, hvad der sker.

 2. Mange rå grøntsager kan puste maven op, hvis de ikke tygges grundigt, maven vænne sig til dem i løbet af kort tid. De sunde, start med at spise disse fødevarer i rimelig mængde.

 3. Hold igen med større mængder af sukker, sukker kaffe, te og sodavand og slik.

 4. Mejeriprodukter kan danne luft i maven, hvis man har svært ved at nedbryde mælkesukker. Forsøg at skære ned på indtaget eller prøv nogle andre varianter.

 5. Spis langsomt, tyg din mad grundigt, det er derfor du har fået tænder…fordøjelsen starter formeneligt i afd. for tænder. 

  Uvanen med at sluge din mad på ingen tid får dig også til at synke luft. 

  Hvis du ikke tygger din mad grundigt…kommer de let til at spiser for meget, da mætheden ikke får tid til at indfinde sig. 

  Man behøver ikke underholdning under måltidet…væk med mobiltelefonerne, skul tv’et og tal sammen i stedet, så spisetempoet falder, men må jo ikke tale med mad i munden…

 6. En overset årsag til oppustethed er, at man tygger meget tyggegummi og dermed synker luft. Kunstige sødemidler i tyggegummi kan også irritere maven.

 7. Motion og bevægelse er alle tiders for fordøjelsen, især hvis du generes af forstoppelse.

 8. Lever du en stresset dagligdag, kan du forsøge med afspænding som yoga, meditation, mindfulness eller lignende. Det vigtigste er at stresse af og komme i bedre balance med sig selv.

 9. Også personlige eller arbejdsmæssige problemer kan forværre tendensen til irritabel tyktarm. Det er derfor vigtigt at prøve at få bedre styr på den del af tilværelsen, selv om det kan være svært.

 10. Naturlægemidler med pebermynte mindsker luftophobningen, viser en samlet analyse af de kliniske afprøvninger.

  F.eks. Obbekjærs Pebermynte, et naturlægemiddel, der kan bruges ved fordøjelsesbesvær og luftophobning i mave- og tarmsystemet. Læs mere om det her 

 11. I svære tilfælde præget af forstoppelse kan lægen ordinere receptpligtig medicin.